Niniejszy warsztat przygotuje słuchaczy do korzystania z wybranych technik diet coachingu w pracy z klientem, który potrzebuje wsparcia w trudnościach i wyzwaniach związanych z odżywianiem i zdrowym stylem życia.
Zgodnie z definicją stworzoną przez Urszulę Mijakoską: „Diet coaching łączy wiedzę o człowieku i o żywności, jest kluczem nie tylko do odchudzania, lecz także do zdrowego stylu życia. Pomaga w zrozumieniu samego siebie – wyjaśnia, dlaczego postępujesz w niekorzystny dla siebie sposób, pomimo że zdajesz sobie sprawę ze szkodliwości takiego działania. Diet coaching uczy, jak jeść w sposób naturalny i swobodny, tak by jedzenie było przyjemnością i nie wiązało się z poczuciem straty czy wyrzeczenia”.
Celem szkolenia jest poszerzenie świadomości uczestników w obrębie procesów zachodzących w ciele, które stoją za wyborami żywieniowymi klientów i związanymi z tym motywacjami, decyzjami, jak również emocjami.
Uczestnicy szkolenia poznają zarówno wybrane narzędzia i techniki diet coachingowe, jak również podejmą pracę z własnym ciałem oraz nawykami, przekonaniami, wartościami dotyczącymi jedzenia i wellbeing. Zajęcia łączą teorię z intensywną praktyką (ćwiczenia) – co odzwierciedlać będzie pracę z klientem/pacjentem. W ten sposób słuchacze sami będą mieli możliwość autentycznego doświadczenia procesu diet coachingowego.
Podczas dwudniowej sesji zostaną przedstawione i omówione następujące kwestie:
- Czym jest diet coaching, a czym nie jest?
- Z czym przychodzi klient?
- Motywacja klienta
- Przekonania, nawyki na talerzu
- Uważność przy stole
- Relacja z ciałem; relacja z głodem
- Głód fizjologiczny czy głód emocjonalny
- Odżywianie intuicyjne, czyli stop dietom
- Obszary troski o ciało
- Proste techniki relaksacyjne
Warsztat diet coachingowy kierujemy do coachów, którzy potrzebują ubogacić swój warsztat w obszarze pracy dot. zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, jak również do dietetyków, doradców żywieniowych, trenerów personalnych i innych osób, którym bliskie są holistyczne praktyki pracy z ciałem.
Szkolenie rozwija umiejętność aktywnego słuchania, motywowania i empatycznego wspierania klienta, który ma z problemy ze swoim fizycznym wizerunkiem i fenomenami, które temu towarzyszą, np.: nieustanne odchudzanie, nadwaga, niedowaga, kompulsywne objadanie się, choroby związane z ukł. metabolicznym etc.
miniwykłady, ćwiczenia, dyskusje, prace w parach, prace w grupach
Każdy z uczestników otrzyma wyczerpujący skrypt opisowy wraz z propozycją ćwiczeń. Uczestnik otrzyma zaświadczenia uczestnictwa - warunkiem jego uzyskania jest 80% obecność oraz aktywność (udział w ćwiczeniach).
Szkolenie przedłuża ważność certyfikatu abslowentom Szkoły Profesjonalnego Coachingu.
Termin: 6-7 marca 2021
Godziny: 10:00-18:00
Miejsce: IPRI, Kraków, ul. Powroźnicza 6/2 lub platforma Zoom (w zależności od sytuacji epidemiologicznej)
Inwestycja: 560 zł brutto
Wpłaty należy dokonać na konto Alior Bank:
98 2490 0005 0000 4500 5597 0136
z tytułem "dietcoaching".